Camino otok Krk

Podnaslov:
Otočna kružna ruta dugačka 150 kilometara
Datum polaska:
01.06. -31.12.

Program

CAMINO KRK – otočna kružna ruta dugačka
150 kilometara

Camino de Santiago ili Put Sv. Jakova predstavlja mrežu hodočasničkih putova, ukupno dugu 800 kilometara, koja vodi prema globalno znanom svetištu u Galiciji (sjeverozapadna Španjolska) – Santiagu de Composteli gdje je nađena grobnica sv. Jakova apostola.

Ta se inicijativa u Europi razvijala sve do reformacije kada je gotovo posve zamrla, međutim 80-ih godina prošlog stoljeća započela je revitalizacija hodočasničke tradicije, što je rezultiralo činjenicom da Camino rutu danas na godišnjoj razini propješači oko 350.000 (registriranih) hodočasnika.

Obilježavanje krčke sekcije hrvatske Camino rute, nasljeđujući srednjovjekovne hodočasničke staze otoka Krka, odvijalo se između 2019. i 2021. godine.
Camino Krk tako je definiran kao (sve)otočna kružna ruta, ukupno duga nešto više od 150 kilometara, koja prati infrastrukturu postojećih pješačkih (i biciklističkih) staza.
Njezina početna točka nalazi se u otočnom središtu – gradu Krku, tj. Krčkoj katedrali, a završna u naselju Kornić, sasvim primjereno, u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu. Sam obilazak krčke rute podijeljen je u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam dana koliko je potrebno da se istinski doživi otočna povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština uronjena u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline. 


SEDAM DANA HODOČAŠĆA UZ UPOZNAVANJE ZNAMENITOSTI OTOKA KRKA:
 

 1. Dan GRAD KRK – BRZAC (23 km)
Ukupno penjanje: 564 m  /  Ukupno spuštanje: -436 m  /  Max nad. visina: 232 m
Min nad. visina: 1 m
Prosječno vrijeme hodanja: 5:00 h – 6:00 h / Podloga terena: asfalt, makadam, šumski put
     
Starogradska jezgra grada Krka sa Frankopanskim kaštelom  – Katedrala Uznesenja  Blažene djevice Marije – dvojna crkva sv. Kvirina i sv. Margarete – šetnja kroz maslinike - ostaci utvrde Salatići – Vrh – Uvala Vela Jana
 
 1. Dan  BRZAC – MALINSKA (23 km)
           Ukupno penjanje: 452 m / Ukupno spuštanje: -585 m / Max nad. visina: 137 m
           Min nad. visina: 1 m
           Prosječno vrijeme hodanja: 6:00 h – 7:00 h / Podloga terena: asfalt, makadam, šumski put
Crkvica sv. Krševana iznad uvale Čavlena – samostan franjevaca trećoredaca sa crkvom sv. Marije          Magdalene u Portu – mjesta Sv. Anton, Milovčići, Žgombići, Kremenići sa crkvom Sv. Apolinara – centar Malinske sa crkvom sv. Nikole
 
 1. Dan  MALINSKA – OMIŠALJ (19 km)
       Ukupno penjanje: 371 m / Ukupno spuštanje: -294 m /Max nad. visina: 83 m
       Min nad. visina: 0 m
       Prosječno vrijeme hodanja: 4:00 h – 5:00 h / Podloga terena: asfalt, makadam, šumski put, plaza

Malinska – pješačenje Rajskim putem uz more na zapadnoj strani otoka u smjeru Njivica sa crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije- nastavak prema uvali Sepen i ostacima romaničkom grada Fulfinium- Mirine – uvala Pesja – park šuma Dubec – stara jezgra Omišlja sa crkvom Sv. Helene i župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije
 
 1. Dan  OMIŠALJ – ČIŽIĆI (21 km)
 Ukupno penjanje: 343 m / Ukupno spuštanje: -419 m / Max nad. visina: 103 m
       Min nad. visina: 0 m
       Prosječno vrijeme hodanja: 5:00 h – 6:00 h / Podloga terena: asfalt, makadam, šuma, pješčana plaža

Šetnja prema sjevernoj strani otoka Krka – uvale Večja, Martinj i Lučica – Krčki most- uvala Voz – uvala Silvanjska – uvala Rudine – Čižići – ostaci crkve sv. Petra u uvali Soline
 
 1. Dan  ČIŽIĆI – VRBNIK (21,6 km)
  Ukupno penjanje: 623 m / Ukupno spuštanje: -590 m / Max nad. visina: 266 m
  Min nad. visina : 0 m
  Prosječno vrijeme hodanja: 5:00 h – 6:00 h / Podloga terena: asfalt, makadam, šumski put

Čižići – Uvala Meline  (poznato po ljekovitom blatu) – Dobrinj sa župnom crkvom Sv. Stjepana  – Sv.Vid Dobrinjski sa crkvom Sv. Vida -   Kras – Gostinjac u smjeru jugoistočne strane otoka prema Vrbniku i Gradecu – utvrdi Rovoznik koja je skrivena u šumi, prvom posjedu knezova krčkih Frankopana – Risika – Vrbnik (kolijevka glagolice, poznat po najužoj ulici na svijetu – Klančić.
  
 1. Dan  VRBNIK – BAŠKA (23,3 km)
           Ukupno penjanje: 730 m / Ukupno spuštanje: -756 m / Max nad. visina: 397 m
           Min nad. visina : 13 m
           Prosječno vrijeme hodanja: 5:00 h – 6:00 h / Podloga terena: asfalt, makadam, šumski put

Pješačenje pored jedinog vinskog otočnog područja poznatog po vinskoj sorti grožđa Vrbnička Žlahtina i uz jedinu otočnu rijeku Velu Riku te uz slikoviti primorski suhozid prema  tzv. Mjesečevom platou – najneobičnom lokacijom na bašćanskom području koja s obzirom na ogoljeli krajolik podsjeća na mjesečevu površinu ili kamenitu pustinju- Baška
                                           
 1. Dan  BAŠKA – KORNIĆ (21,4 km)

          Ukupno penjanje: 779 m / Ukupno spuštanje: -709 m / Max nad. visina: 569 m
          Min nad. visina: 0 m
          Prosječno vrijeme hodanja: 6:00 h – 7:00 h /Podloga terena: asfalt, makadam, šumski put, kameni krš

 Odlazak iz Baške prema Jurandvoru- kompleks opatije Sv. Lucije – poznatoj po kamenom pluteju oltarne pregrade poznatom kao Bašćanska ploča - jedan je od najvrednijih spomenika rane hrvatske pismenosti, napisan na glagoljici oko 1.100 godine – mjesto Batomalj i slijedi uspon prema najvećem biskupijskom Marijanskom svetištu Majke Božje Goričke te jednom od najstarijih hrvatskih svetišta – uspon prema zapadnoj visoravni prema Obzovi i Velom vrhu – mrgar Lipica – pješačenje prema Puntarskoj dragi uz pogled na prekrasan otočić Košljun – silazak putem Križnog puta do mjesta Punat sa starim Tošom- interpretacijskim centrum Maslinarstva sa župnom crkvom Sv. Trojice, crkvicom sv. Roka na glavnom trgu i crkvicom sv. Nikole na Buki. Mogućnost posjeta slikovitom otočiću Košljunu do kojeg svakodnevno voze brodice;  franjevački samostan, renesansna crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, muzej sa bogatom etnografskom, sakralnom i arheološkom zbirkom. Nastavak pješačenja prema Dunatu na kojem se nalaze ostaci trolisne romaničke crkvice sv. Donata. Nastavak prema zadnjoj postaji krčkog Camina – crkvici Sv. Jakova u Korniću.

Hodočasnička putovnica i certifikat:

ARRIVA BONUS- svi hodočasnici koji rezerviraju i uplate smještaj za minimum 3 noći– dobivaju na poklon hodočasničku putovnicu CAMINO KRK.

Svi hodočasnici koji se odvaže prijeći, odnosno prijeđu Camino Krk, imati će mogućnost kupiti hodočasničku putovnicu ili Credential del Peregrino, kao i službenu ispravu o realiziranom hodočašću tj. hodočasnički certifikat ili Compostelu, a što ih izdaje hrvatska Bratovština Sv. Jakova.

Hodočasničke putovnice koje vrijede u cijeloj Europi dizajnirane su tako da na jednom mjestu pružaju podatke o hrvatskim svetištima zavjetovanim sv. Jakovu, zatim hodočasnički blagoslov i molitvu te stranice na kojima se prikupljaju pečati mjesta kroz koja prolazi Camino ruta.
Pečata ili vjerodajnica trenutno ima 20, a karakterističnim ih čine boje i prikazani motivi, od otočnih znamenitosti i specifičnosti, pa sve do glagoljskih slova i grafita.
Pečati su  razmješteni po terenu tj. ruti, odnosno postavljeni su u posebno dizajnirane ormariće otporne na atmosferilije, i kao takvi uvijek dostupni hodočasnicima.

GPS trag rute:
Na pojedinim dionicama još je u tijeku postavljanje oznaka i markacija, stoga preporučamo korištenje GPS traga rute.

Također, početnu i završnu točku rute (Krk i Kornić), krasit će i višejezične info-ploče. Pored toga, izrađeni su precizni opisi svakog od sedam hodočasničkih dana s posebnim naglaskom na otočnu prirodnu, povijesnu i kulturnu baštinu s višejezičnim sažecima koji će, zajedno sa digitalnom, po dionicama printabilnom, kartom, biti predstavljeni na internetskoj stranici Camino through Croatia: caminocroatia.com.
Osim putem signalizacije, ruta se može pratiti i pomoću pametnog telefona s GPS datotekom, i to zahvaljujući Maps.Me aplikaciji (kreiranoj za Android i iOS (Apple) platforme.
Nakon njezine instalacije, potrebno je na mobitelu otvoriti interaktivnu kartu dostupnu na internetskoj stranici caminocroatia.com te preuzeti GPS datoteku rute.
Nakon preuzimanja i pokretanja predmetne datoteke, ruta se otvara u Maps.Me aplikaciji (koja se može koristiti i offline, ali jedino ako se u aplikaciju prethodno učita karta Hrvatske).


CAMINO SMJEŠTAJ – GRAD KRK

PRIVATNI SMJEŠTAJ MILA

Apartmanska kuća nalazi se u gradu Krku, udaljena je cca. 600 m od autobusnog kolodvora, cca. 300 m od središta grada i cca. 600 m od najbliže plaže.
Sve smještajne jedinice imaju besplatan Wi-fi, klima uređaj, posteljinu i ručnike, besplatno parkirno mjesto na raspolaganju u dvorištu.
Checki-in: 15:00 sati Check-out: 10,00 sati
  
Vrste smještaja:
M2: 1.kat, Dvokrevetna spavaća soba sa bračnim krevetom,  balkonom sa garniturom za sjedenje i sa pogledom na more, kupaonica sa tušom, kabelska tv,hladnjak, klima uređaj
ML1: 1.kat, Apartman studio; spavaća soba sa bračnim krevetom, kuhinjska niša, prostor za blagovanje, kupaonica sa tušom, terasa sa garniturom za sjedenje, klima uređaj
M1: 1.kat, Apartman studio sa pogledom na more; dnevno- spavaći prostor sa bračnim krevetom, kuhinjska niša sa prostorom za blagovanje, kupaonica s tušom, terasa sa garniturom za sjedenje, klima uređaj
M3: Trokrevetna spavaća soba sa bračnim krevetom i sa krevetom za 1 osobu sa pogledom na more, hladnjak, kabelska tv, kupaonica s tušom, terasa s garniturom za sjedenje, hladnjak, klima uređaj
M5: 2.kat, Apartman za 4 osobe; 2 spavaće sobe sa bračnim krevetom, kupaonica sa tušom, velika terasa koja se dijeli sa još jednim apartmanom sa garniturom za sjedenje, opremljena kuhinja, kabelska tv
M6: 2.kat, Apartman za 4-5 osoba, 1 spavaća soba sa bračnim krevetom, 1 spavaća soba sa bračnim krevetom i krevetom za 1 osobu, kupaonica sa tušom, velika terasa sa pogledom na more koja se dijeli sa još jednim apartmanom sa garniturom za sjedenje, opremljena kuhinja, kabelska tvCijene po smještajnoj jedinici po noćenju:
 

Vrsta smještaja / Termin 01.07. -21.08.2021.
 
22.08.2021. – 30.06.2022.
01.06. – 30.06.2021.
M2 419 kn 319 kn
ML1 455 kn 380 kn
M1 419 kn 345 kn
M3 610 kn 530 kn
M5 775 kn 630 kn
M6 910 kn 735 kn


Za boravak kraći od 4 noći cijena se uvećava za 30 %. 
Uključeno u cijenu: Boravišna pristojba, posteljina, ručnici, klima i Wi-fi
MOGUĆNOST ORGANIZACIJE TRANSFERA ZA VRIJEME CIJELOG RAZDOBLJA CAMINO TURE ILI TURISTIČKOG VOĐENJA: CIJENA NA UPIT
 

Cijena ne uključuje

Cijena ne uključuje:
Za boravak kraći od 4 noći cijena se uvećava za 30 %

Napomene

Napomene:
Plaćanje:
 • u poslovnici turističke agencije gotovinom ili kreditnim/debitnim karticama na rate
 •  bankovnom doznakom
 • pri prijavi potrebno uplatiti  30 % cijene aranžmana, a razliku najkasnije do 21 dan prije polaska.
  
 
Putno osiguranje:
Preporučamo ugovaranje osiguranja od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Napomene:
 • O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirajte se  na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH  www.mvp.hr
 • Agencija može raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka paket-aranžmana, ali ne kasnije od 20 dana prije početka te će putniku u cijelosti vratiti sva plaćanja primljena za paket-aranžman, bez obveze naknade štete putniku, ako je broj osoba koje su prijavljene za paket-aranžman manji od 25

Sastavni dio ovog programa su  OPĆI UVJETI USLUGA PUTOVANJA Autotrans d.d. dostupni na https://arrivatravel.hr/uvjeti-poslovanja
Izvor fotografija:  Turistička zajednica grada Krka
 
 
Dodatne informacije
 • Broj dana: 1-8 dan
 • Datum polaska: 01.06. -31.12.
Cijena
 • Cijena od: 319 kn

Cijena uključuje

Cijena uključuje:
Boravišna pristojba, posteljina, ručnici, klima i Wi-fi  

ARRIVA BONUS- svi hodočasnici koji rezerviraju i uplate smještaj za minimum 3 noći– dobivaju na poklon hodočasničku putovnicu CAMINO KRK
 
Copyright © 2020 Panturist d.d. Sva prava pridržana. Panturist d.d. je član Arriva grupe.
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.