Financiranje studija

Financiranje studija
Cijena jedne godine studiranja u Velikoj Britaniji iznosi £9.250.

Na prvi pogled ta cijena izgleda nezamislivo visoka, međutim velika većina studenata ne zna da Vlada Velike Britanije nudi mogućnost financiranja cjelokupnog troška studija i EU studentima!

Osnovni uvjet je da se prijavite najkasnije do 1.12.2020. jer je upis na studij po ovim uvjetima moguć zaključno s akademskom godinom 2020/21.
Svi koji upišu studij u Velikoj Britaniji do 1.12.2020. ostvaruju pravo na financiranje tijekom cijelog studija.

Više o rokovima>>

Naime, organizacija Student Finance England osnovana je od strane Vlade Velike Britanije upravo kako bi asistirala i omogućila studiranje u Velikoj Britaniji svakoj osobi od 18 do 65 godina, koja to želi. Sustav financiranja provjereno funkcionira već godinama i zahvaljujući tome studiranje u Velikoj Britaniji nije samo privilegija bogatih pojedinaca.


Kako sve funkcionira?
Student sklapa ugovor o financiranju s organizacijom Student Finance England (SFE) o uzimanju studentskog zajma koji pokriva ukupne troškove studija (Napomena: molimo Vas da nastavite čitati i nakon sintagme „uzimanje studentskog zajma“ jer se ovdje uistinu ne radi o klasičnom kreditu ili dugu).
Uvjeti eventualnog vraćanja zajma (da, dobro ste pročitali – eventualnog, jer u većini slučajeva student nije u obvezi vratiti zajam!) su iznimno povoljni za studenta i student ne mora biti u strahu da će ovaj zajam utjecati na kvalitetu života nakon edukacijskog razdoblja.


SFE organizacija plaća trošak studija direktno fakultetu po izboru, i to u maksimalnom iznosu od £9.250 za preddiplomske studije te £10.575 za poslijediplomske studije.

Sve što student treba učiniti jest prijaviti se za financiranje odnosno uzimanje zajma od organizacije Student Finance England i ostvaruje mogućnost besplatnog studiranja u Velikoj Britaniji.

Naša agencija Vam u cijelosti pomaže pri popunjavanju potrebne dokumentacije i posreduje u komunikaciji sa organizacijom Student Finance England.
Proces obrade zahtjeva za financiranje od strane SFE traje oko 6 tjedana.


Vaša logična sljedeća pitanja su:
"U čemu je kvaka? Ovo zvuči predobro da bi bilo istinito."
"Kada uzmem zajam, u obvezi sam ga i vratiti, i to uz velike kamate".
No, to zaista nije tako u uređenom društvu kojem je visoko obrazovanje prioritet i gdje je znanje na cijeni.

Student Finance England ima svoja pravila i specifične uvjete pod kojima student vraća zajam:

 
Obveza vraćanja zajma za financiranje nastaje nakon završenog studija SAMO AKO i KADA student počne zarađivati minimalan iznos od £26.575 godišnje (£2.214 mjesečno ili £511 tjedno) u UK.
Ako Vaša plaća u roku od 30 godina od završetka studija ne bude veća od naznačenih iznosa, otplaćivanje zajma za Vas nikada ne započinje.
Zašto?
Student Finance England smatra da će vrhunski obrazovni programi u Velikoj Britaniji studentu u budućem zapošljavanju donijeti minimalnu prethodno spomenutu godišnju/mjesečnu plaću. Međutim, ako se iznosi minimalne plaće ne dosegnu, odnosno ne premaše, ova organizacija smatra da fakultet i program nisu pružili očekivane standarde.


Što ako Vaša plaća u bilo kojem trenutku bude veća od £26.575 na bazi godine, £2.214 mjesečno ili £511 tjedno?
Samo u tom slučaju, Student Finance England uzima 9% od zarade koja prelazi prethodno spomenute iznose. Naprimjer, ako bivši student zarađuje £2.250 mjesečno (dakle £36 više od propisanog limita), taj mjesec će Vam Student Finance England oduzeti £3 od Vaše mjesečne plaće (to je 9% od £36 koje su prešle preko limita od £2.214).

Ukoliko Vaša buduća plaća (tijekom razdoblja od 30 godina od završetka studija) samo povremeno prelazi spomenute limite, otplata zajma se vrši samo u razdobljima kada je limit premašen.

Nakon 30 godina od uzimanja zajma, taj se zajam su cijelosti briše, neovisno o visini otplaćenog iznosa.
Dio studenata nikada i ne započne otplaćivati zajam jer im plaća ne prelazi propisane limite.
Dio studenata otplati minimalni dio zajma.
Ukoliko punih 30 godina budete imali mjesečnu plaću veću od £2.214  (oko 18.500 kn neto), financijski Vam sigurno neće predstavljati nikakav problem plaćati 9% na razliku više zarađenog iznosa, zar ne?

Ukratko, otplata zajma vrši se kroz oporezivanje tijekom rada u Velikoj Britaniji (minimalni iznosi plaća ispod kojih se ne vrši oporezivanje (otplata zajma) su iskazani sukladno indeksu troškova života u UK).
 
U slučaju da nakon završenog studija napuštate UK (na više od 3 mjeseca) ili trajno, otplatu zajma vršite direktno prema organizaciji SFE.
SFE će Vam preračunati iznose zajma, ovisno o zemlji u kojoj živite i radite.
Npr. ukoliko se nakon završenog studija odlučite vratiti u Hrvatsku i tu raditi, minimalna plaća koja se neće oporezivati iznosi oko 11.000 kn neto (jer je standard u RH niži od onog u UK). Uzmemo li u obzir prosječnu plaću u Republici Hrvatskoj koja je u siječnju 2020. godini iznosila 6.796 kn neto onda je velika vjerojatnost da zajam, čak i s plaćom znatno većom od prosječne, nećete biti u obvezi vraćati.


Više o organizaciji Student Finance England i uvjetima financiranja možete pročitati ovdje:
https://www.gov.uk/student-finance