Troškovi života i studentski poslovi

Troškovi života i studentski poslovi
Vjerujemo da se slažete da je za prosječnog studenta „skuplje“ živjeti u Velikoj Britaniji, nego u Hrvatskoj. Naprosto, osnovni troškovi su veći sukladno višem životnom standardu.
Međutim to ne znači da ste ovisni o financijskoj pomoći roditelja. Naime, velika većina studenata koja dolazi studirati u UK rade studentske poslove uz studij.

Kako predavanja traju u pravilu 3 dana u tjednu (cca 20-25 sati), studenti imaju dosta slobodnog vremena, ne samo za učenje i društveni život, već i za posao, kojeg u pravilu pronalaze bez poteškoća.

Kako biste tekli dojam o prosječnim troškovima koje ćete imati mjesečno, donosimo Vam pregled osnovnih izdataka, uz uvjet da racionalno trošite, ne jedete po restoranima i niste shoppingholičar.. Navedeni troškovi su informativni i odnose se na Birmingham i UCB, a troškovi mogu varirati ovisno o mjestu studiranja i stanovanja te Vašim navikama trošenja.
 
Izdatak Napomena
Prosječni iznos u £
(1£ = cca 8,3 kn)
Smještaj privatni smještaj jer je smještaj u domu skoro duplo skuplji) £350
Hrana i piće prehrana u studentskim restoranima (ručak u menzi cca £3) i samostalno kuhanje £100
Internet i mobitel   £15
Odjeća i obuća   £50
Sportske aktivnosti, hobi npr. članstvo u teretani, kuglanje £20
Oprema za fakultet (knjige)   £10
Društveni život, izlasci npr. kino ulaznica £7, pivo u pubu £2,5 £50
Putovanja putovanja u UK su prilično povoljna £30
Ukupno   £625

Korisna informacija: Na samom početku, pri Vašem dolasku u Veliku Britaniju ipak planirajte sa sobom ponijeti cca £ 1.500-2000 (iznos koji pokriva 3 mjeseca studentskih troškova), ukoliko će Vam trebati više vremena da se počnete financirati sami. Kroz 3 mjeseca se očekuje od studenta da nađe posao i financira većinu ili sve svoje troškove te postane potpuno financijski neovisan.


Studentski poslovi
Vjerujte, imat ćete dovoljno vremena za sve, i za fakultet i učenje, i zabavu, i za posao, ako si znate organizirate vrijeme.
Prosječna satnica za studente je oko £7,5/sat, a može iznositi i više (ovisno o vrsti posla).
Kako bi se mogli fokusirati na studij i učenje, najčešće rade oko 25 sati tjedno. To znači da tjedno možete zaraditi oko £187,50, a mjesečno £750. Navedeni iznos je više no dostatan za plaćanje osnovnih životnih troškova.
Studentski posao nije teško naći i studenti ga nalaze relativno brzo (15-20 dana). Kao u svemu u životu, bitno je imati volju i inicijativu pa rezultati dođu puno brže.
Za početak, napišite svoj CV i motivacijsko pismo, pošaljite ga centrima i agencijama za zapošljavanje, pogledajte webstranice sa studentskim poslovima, iskoristite poznanstva. Trebate pomoć? Fakultetska služba (University Carrer Centre) će Vam rado pomoći oko sastavljanja CV-a i motivacijskog pisma te dati puno korisnih savjeta vezanih za studentske poslove.
Kako bi student započeo raditi u Velikoj Britaniji, sve što je potrebno jest prijaviti se za National Insurance Number (NIN) te otvoriti bankovni račun u jednoj od mnogobrojnih banaka poput Natwest, Lloyds Bank, Barclays... Ako student zarađuje preko £183 tjedno, National Insurance će uzimati 12% poreza od zarade koja prelazi 183£. Naprimjer ako student zarađuje £250 tjedno, National Insurance će uzeti 12% od iznosa koji prelazi 183£, što znači da u ovome slučaju National Insurance uzima 12% od £67. Spomenuti oblik poreza je jedini porez koji student mora platiti za vrijeme njegovog studija.

Korisne stranice za studentske poslove:
https://www.e4s.co.uk/
https://www.indeed.co.uk/
www.thestudentroom.co.uk/
www.savethestudent.org/