Proces prijave

Proces prijave
Proces prijave na University College Birmingham:

1.  Informativni razgovor sa zainteresiranim studentom te roditeljima
 • Informiranje o studijima, načinu predavanja i ocjenjivanja u Velikoj Britaniji
 • Informacije o procjeni troškova života (stan, hrana, slobodno vrijeme)
 • Uvjeti za prijavu za financiranje koje omogućuje besplatan studij u Velikoj Britaniji

2.  Odabir željenog studija – više o smjerovima
 • Fda studij – dvogodišnji studij (svojevrsna viša škola), koju mogu upisati i oni koji su završili trogodišnje škole u Hrvatskoj; uvjet za upis je položena državna matura ili svjedodžba o završnom radu (prosjek ocjena min. 2,5)
 • Ba studij – trogodišnji studij (preddiplomski studij), uvjet za upis položena državna matura ili svjedodžba o završnom radu (prosjek ocjena min. 3,5)
 • Ms studij – jednogodišnji diplomski studij (koji u Hrvatskoj uobičajeno traje 2 godine)
 • Top-up – treća godina preddiplomskog studija (ako je student završio 2 godine preddiplomskog studija u Hrvatskoj, može se prebaciti na trećugodinu studija u UK uz uvjet da se prijavljuju na sličan studij (potrebno je 70% poklapanja u predmetima)

  3. Ispunjavanje prijave na fakultet i slanje dokumentacije
 
 • Popunjavanje same prijavnice za željeni smjer je vrlo jednostavno, a prema potrebi Vam pomažemo u tom procesu.
 • Nakon slanja prijavnice, Fakultet Vam potvrđuje mjesto na željenom studiju
 • Slijedi slanje potrebnih dokumenata na e-mail fakulteta (dovoljne su kopije tj. preslici ovjereni od strane javnog bilježnika):
 1. Svjedodžba o završnom radu ili dokaz o položenoj državnoj maturi
 2. Putovnica

4. Polaganje ispita engleskog jezika
 • Za upis i pohađanje studija nužno je da imate položen ispit engleskog jezika razine B2 za Ba studij, a minimalno B1+ za Fda smjerove
 • Ako već imate položen ispit engleskog jezika pri nekoj školi stranih jezika ili British Council, pošaljite nam preslik dobivenog certifikata kako bismo provjerili je li prihvatljiv / priznat od strane fakulteta (zašto biste plaćali ili polagali dva puta ispit, ako ne morate?)
 • Nakon što definiramo koja vrsta (razina znanja) ispita engleskog jezika Vam je potrebna za upis na Fakultet, pristupate polaganju ispita. Možete ga položiti:
UCB ispit iz engleskog jezika se sastoji od sljedećih dijelova:
 • Opći intervju u trajanju od cca 10 minuta (u kojem će Vas ispitivači najčešće pitati da kažete nešto o sebi, o gradu u kojem živite, o Vašim hobijima i afinitetima) + stručni dio intervjua u kojem je tema smjer koji želite studirati (zašto ste ga upisali, što očekujete, riješiti neki konkretan problemski ili kreativni zadatak…)
Nakon intervjua, a u roku od 7 dana, ispunjavate ostale dijelove ispita:
 • Esej na zadanu temu (200-300 riječi)
 • Slušanje i razumijevanje teksta
 • Čitanje
Ispit iz engleskog jezika zaista vas ne treba uplašiti jer se traži osnovno znanje.
UCB će Vam prije pristupanja USB Proficiency Test dati na uvid primjere i vježbe za ispit.
Do tada, primjere i vježbe za ispit (informativnog karaktera) možete vidjeti ovdje:
https://www.ielts.org/about-the-test/sample-test-questions
https://takeielts.britishcouncil.org/take-ielts/prepare/free-ielts-practice-tests

5.  Ispunjavanje formulara za financiranje studija 

Više o uvjetima financiranja Vašeg studija pročitajte ovdje>>
Za sve dodatne informacije posjetite https://www.gov.uk/student-finance
Vodič kroz uvjete za dobivanje i pravila vraćanja studentskog zajma
Iako je formular za dobivanje studentskog zajma za financiranje studija prilično kompleksan, naš tim će Vam u potpunosti pomoći u pojašnjenju svih uvjeta, ispunjavanju obrasca, pravovremenom slanju i popratnim dokumentima.
Obrazac za zajam i financiranje preddiplomskog studija>>
Obrazac za zajam i financiranje diplomskog studija>>

6.  Pronalazak smještaja u UK

Studenti uglavnom žive u privatnom smještaju jer je gotovo duplo jeftiniji od studentskih domova (privatni smještaj £250-350 vs. studentski dom £500).
Vrlo često se studenti dogovore i zajedno iznajmljuju stanove ili kuće, pri čemu dodatno štede. Ako se pak odlučite na opciju smještaja u studentskom domu, za prvu godinu studija sveučilišta obično pomažu u traženju ovakvog smještaja i jamče Vam mjesto.
Naš tim će Vam svakako pomoći konstruktivnim savjetima kako biste pronašli adekvatan smještaj u Birminghamu.

Preseljenje u Birmingham svakako planirajte najkasnije do 31.12.2020., kako biste ostvarili pravo za prijavu za
dozvolu boravka na 5 godina (EU Settlement Scheme).


7.  Prijava za EU Settlement Scheme do 31.12.2020.

Svi EU studenti koji su u UK preselili do 31.12.2020. imaju mogućnost vrlo jednostavno i BESPLATNO prijaviti se za EU Settlement Scheme (Pressetlement Status) - dozvolu boravka u trajanju od 5 godina, što im omogućuju nesmetano studiranje i nakon Brexita. Svi koji u UK presele nakon 1.1.2021. bit će u obvezi prijaviti se za studenstku vizu, prema novom imigracijskom sustavu. Saznajte više>>


8.  Kupnja avionskih karti za put u UK

Arriva Travel je registrirana IATA (International Air Transport Association) agencija – dostupni smo 24 sata dnevno, 365 dana u godini te smo u svakom trenutku na usluzi našim klijentima širom svijeta.  Surađujemo s vodećim avio-prijevoznicima, uključujući i niskotarifne avio-prijevoznike.

S ponosom ističemo osoblje s višegodišnjim iskustvom, specijalizirano u svim segmentima zračnog prometa. Na Vaš zahtjev možemo ponuditi i transfer (taxi, rent-a-car) od zračne luke do odredišta.

9.  Zdravstveno osiguranje

Kada na duže vrijeme odlazite u inozemstvo, bilo bi mudro ugovoriti policu zdravstvenog osiguranja. Nitko ne planira biti bolestan, ali kada nas bolest zadesi, u Velikoj Britaniji troškove liječenja možete platiti vrlo skupo, što će biti udar na Vaš pomno isplanirani budget. Stoga preporučujemo ugovaranje police dugoročnijeg zdravstvenog osiguranja, koja će Vam pokriti troškove sve eventualne troškove liječenja. Ponude za police zdravstvenog osiguranja također možete zatražiti i dobiti u Arrivi!